afbeelding allergiepagina Delinfo tekenTerranée
wie zijn wijgezonde weetjesfeestarrangementenassortiment pagina'shomepagina

Deliterranée en voedselallergie

Als eenmaal duidelijk word dat Uw kind voedselallergie heeft staat U een enorm emotionele en verantwoordelijke taak te wachten. Emotioneel omdat U als ouder vaak geconfronteerd zult worden met de moeilijke taak Uw kind uit te moeten leggen dat hij of zij een bepaald artikel dat door vriendjes met veel plezier genuttigd word, niet mag eten of drinken. Wij van Deliterranée hebben als ouders helaas veel ervaring opgedaan met kinder voedselallergie. Het heeft ons echter gemotiveerd om een aantal desserts en snacks te ontwikkelen die van ons het predikaat "allergie-vriendelijk" hebben gekregen. Wij vinden het namelijk enorm belangrijk dat een kind wat dagelijks al word geconfronteerd met onthouding van veel voor hen juist lekkere producten, op al die speciale dagen als verjaardagen en feestdagen even niet geconfronteerd hoeven te worden met het feit dat ze zoveel niet mogen!

 


afbeeldingafbeeldingafbeelding

Wat is Voedselallergie?

De termen voedselallergie en voedselintolerantie hebben betrekking op alle overgevoelige reacties op voedsel. Je reageert dan overgevoelig op bepaald voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. Zowel voedselallergie als -intolerantie kunnen verschillende klachten veroorzaken. Bij voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten ("allergenen") die in voeding voorkomen.

Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat de eiwitten in de voeding niet helemaal afgebroken worden. Deze wat grotere deeltjes kunnen gemakkelijker allergieën oproepen, zoals bijvoorbeeld een allergie voor koemelkeiwit bij baby's. Bij volledige rijping van de darmen, na ruim een jaar, kunnen deze eiwitten vaak wel verdragen worden. Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt voedselallergie voor. Dit betreft vaak een allergie voor noten, fruit, kruiden, sesamzaad en dergelijke. Het afweersysteem in het lichaam reageert versterkt op de opgenomen eiwitten. Er wordt tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij niet-allergische mensen niet worden geproduceerd. De reactie van de antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten. Het krijgen van allergieën is meestal erfelijk en aangeboren. Iemand kan een aanleg voor een allergie hebben, zonder dat hij/zij klachten heeft. De kans op het krijgen van allergie is afhankelijk van het hebben van allergie van één of beide ouders.

Bij patiënten die een voedselintolerantie hebben, ontstaan de klachten ook na inname van voeding, maar is het afweersysteem niet bij betrokken. Vaak gaat het om producten die in een geringe hoeveelheid wel verdragen kunnen worden. In de loop der jaren kunnen 'gewone' hoeveelheden ongewenste reacties teweeg brengen. Een bekend voorbeeld is jeuk na het eten van aardbeien of chocolade. Een enkele aardbei geeft geen problemen. Voedselintolerantie hangt niet samen met het afweersysteem, maar met bepaalde stoffen in de voeding. Die voedingsbestanddelen - zoals aroma�s in kruiden - kunnen van nature in ons voedsel voorkomen. Soms gaat het ook om toegevoegde stoffen (b.v. conserveermiddel sulfiet). Vooral koemelk, kippenei, schelpdieren, pinda, noten, fruit en gluten zijn veroorzakers van voedselallergie of voedselintolerantie.

Bron: gezondheidsplein.nlVeroorzakers van voedselallergie

Primaire voedselallergieën worden in het algemeen veroorzaakt door een klein aantal voedingsmiddelen. Bij kinderen zijn melk, eieren, pinda's, noten en vis verantwoordelijk voor driekwart van alle voedselallergieën; bij volwassenen zijn pinda's, noten, tarwe, soja, vis en schaal- en schelpdieren de belangrijkste oorzaken. Bovengenoemde acht voedingsmiddelen zijn bij elkaar goed voor 90 procent van alle voedselallergieën. Daarnaast komt ook allergie voor fruit en groenten relatief vaak voor. Door dit geringe aantal soorten primaire allergenen zou men verwachten, dat een allergie gemakkelijk is te voorkómen. Er zijn echter enkele redenen waarom voedselallergie toch een (toenemend) probleem is:

  • Juist de belangrijkste allergie-veroorzakende eiwitten worden door de voedingsindustrie bewust toegevoegd aan levensmiddelen, om de eigenschappen ervan te veranderen. Zoals melkeiwit aan yoghurt, soepen en sauzen; soja-eiwit aan hulpstoffen (bijvoorbeeld emulgatoren); kippe-eiwit aan banket.
  • De allergenen komen gemakkelijk per ongeluk in onze voeding terecht. In de voedingsindustrie, waar verschillende productielijnen met elkaar in aanraking komen of grondstoffen niet helemaal zuiver zijn; thuis, waar voedsel van huisgenoten of keukengerei ongewenste allergenen bevat.
  • Overdracht bij lichamelijk contact, zoals spelende kinderen, handen geven, zoenen.
  • Reactie op allergenen van andere stoffen die ongeveer dezelfde vorm hebben en daarom een kruisallergie veroorzaken.

 

Symptomen die vaak optreden bij voedselallergie

  • Oral Allergy Syndrome (met name bij hooikoorts)
  • Ademhalingsklachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Huidklachten
  • Klachten betreffende hart- en bloedvaten

bron: Wikipedia

 


 

Informatieve links;

Voedselallergie.nl Allergiewinkel.nl Allergieplein.nl Wikipedia Voedselallergie

Allergietest Gezondheidsplein.nl

Weblog Voedselallergie

Huidinfo.nl

   
   
© 2010 webwinkel Deliterranée | KvK 32169165 | contact: 06-45838347 | email: info@deliterranee.nl
terug naar de Homepagina