Delinfo tekenTerranée
wie zijn wijnavknop allergiepaginafeestarrangementenassortiment pagina'shomepagina

 

De Gezonde Weetjes van Deliterranée

Het is prettig te weten dat er in de keukens van Deliterranée word gebrainstormd over welke groenten een daadwerkelijke meerwaarde geven aan bijvoorbeeld de garnering van Uw broodje. Wij selecteren onze groenten op specifieke gezondheids aspecten waarvan wij denken dat ze ook voor U interesant zijn om te weten. Vandaar deze pagina. Hier vind U alles wat er te weten valt over specifieke groenten en hun gezondheidsaspecten die door ons geserveerd worden. Geen van de onderstaande publicaties zijn door ons zelf geschreven. We hebben ze slechts voor U verzameld zodat U op een pagina alle gezondhedsinformatie betreffende onze ingredienten kunt terugvinden. Verder zijn alle stukjes hieronder slechts fragmenten van de volledige publicaties, U kunt desgewenst de orginele publicaties verder lezen door op de "lees meer" link te klikken.

 

Alfalfa

"De vader van alle voeding". Dit is de naam die de Arabieren heel lang geleden aan Alfalfa gaven. En niet voor niets. Deze grassoort heeft zeer lange wortels, waarmee het in staat is alle belangrijke voedingsstoffen diep uit de grond te halen. Alfalfa is dan ook een zeer voedzaam plantje. Het is een betere bron van eiwitten (20%) dan bijvoorbeeld biefstuk (16,5%). Bovendien worden in dit gewas maar liefst 20 van de 22 essentiële aminozuren aangetroffen. Voorts bevat Alfalfa vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K, zeer veel mineralen en spijsverteringsenzymen. Alfalfa wordt gebruikt om de geestelijke en lichamelijke prestaties te verhogen.

Daarnaast is het voor diabeten een natuurlijk hulpmiddel om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De saponinen in Alfalfa remmen de lichaamseigen productie van de schadelijke LDL-cholesterol af en helpen de bestaande vaataanslag te verwijderen. Alfalfa bevordert de spijsvertering, heeft een reinigende werking op de darmen en stimuleert de aanmaak van moedermelk. De chlorofyl in alfalfa verwijdert giftige stoffen uit het lichaam en is werkzaam tegen een onprettige lichaamsgeur en slechte adem.

Kiemgroenten

Waarom zijn kiemen gezond? Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd. Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert. Lees meer

bron: natuurdietisten.nl

 

Koolsoorten

Kool is caloriearm, ongeacht de soort: hij bevat nauwelijks 25 kcal per 100 gram, en de meeste van die calorieën worden geleverd door suikers. Groene kool bevat niet alleen veel calcium (60 mg per 100 g), maar is ook rijk aan magnesium en ijzer. Kool is bovendien een uitstekende bron van voedingsvezels, die de darmtransit bevorderen en constipatie actief bestrijden. Een portie van 200 g groene kool levert op zich al meer dan 20 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels (30 à 37 g).

Vitamines te over!
Het belangrijkste kenmerk van kool is echter het feit dat hij bijna al onze vitaminebehoeften dekt. Oordeel zelf: 200 gram kool levert: 40 à 50 % van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C, meer dan één derde van de - aanzienlijke - behoeften van zwangere vrouwen aan vitamine B9 of foliumzuur en de helft van de dagelijkse behoeften van volwassenen, 100 % van de aanbevolen dagelijkse behoeften aan vitamine A en bijna een kwart van onze dagelijkse behoeften aan vitamine E!

Bron: www.aprifel.com

Blauwe Bosbes en Uw huid

Wat is collageen?
Collageen is een lichaamseigen eiwitverbinding. Collageen maakt voor meer dan 40% deel uit van het lichaamseiwit. Het is het essentiële structurele component van het bindweefsel en wordt gezien als de voornaamste bouwsteen van de huid. Collageen is ook voor de gewrichten van ondersteunende betekenis. Het komt voor in pezen, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden en botten. Het is de grondstof die voor de verbinding van het kraakbeen zorgt.

Collageen is een samenstelling van drie kettingen die strak samengebonden een spiraal vormen. Het ondersteunt de lichaamscellen om gevoed te worden. Het staat zuurstof, vocht en nutriënten toe te passeren door het collagene netwerk en het draagt ook bij tot de eliminatie van afvalproducten van de cel. Als er beschadiging van collageen door vrije radicalen plaatsvindt, verhindert dit dat de cel optimaal gevoed raakt en dat de afvalproducten van de cel goed worden afgevoerd.

 

Het resultaat van dit alles is dat uw huid sneller oud wordt. Dat geeft een voortijdige vermindering van de tonus (huidspanning) en daarnee een minder soepele huid. Antocyanidinen
Huidonderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde nutriënten, in het bijzonder antioxidanten zoals vitamine C, in staat zijn dit collageen te beschermen. Ook zetten ze aan tot productie van nieuw collageen. Een nog grotere bijdrage aan dit proces levert een groep van plantpigmenten, anthocyanidinen genaamd. Anthocyanidinen (ook wel leucoanthocyanidinen en pycnogenolen) behoren tot de familie van semi-essentiële nutriënten, de plant flavonoïden. De krachtigste anthocyanidinen die commercieel worden gebruikt, zijn extracten van druivenpit (Vitis vinifera) en blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus). Lees meer.

Bron: natuurdietisten.nl


Rode biet

Rode bieten zijn zeer eigenzinnig, als het gaat, om uit de aardbodem bij het groeien en rijpen voedingstoffen te ontrekken. Zij bekomen daardoor ook een gans eigen smaak, vooral voor silicium (kiezelzuur). Silicium komt op onze planeet massaal voor (als bestanddeel van kwartszand), maar ons lichaam kan het echter alleen in één bepaalde vorm opnemen. De rode biet geeft het ons in combinatie met andere voedingsstoffen op een unieke wijze. Silicium uit vlees bijvoorbeeld brengt onze gezondheid niets, dat uit de rode biet echter verstrekt het bindweefsel en de huid, vaatwanden en botten, en ontgift onze hersenen van metalen. (vb. aluminium) Het tweede voordeel van rode biet is de extreme rijkdom aan foliumzuur, per gram gewicht één microgram – samen met de asperge delen zij het wereldrecord. Deze vitamine van het B. complex voegt de nucleïnezuren in de celkernen te samen – een eerste voorwaarde voor celdeling en weefselvorming. Eén rode biet maaltijd activeert, één uur na het verteringsproces de opbouw van nieuw bindweefsel. Deze vitamine zorgt ook nog voor de productie van maagzuur (voor een betere eiwitverwerking) en helpt ook mee aan de vorming van nieuwe rode bloedcellen die de levensnoodwendige zuurstof in de longen binden en zo de overige cellen met zuurstof verzorgen. Een gebrek aan foliumzuur is een van de meest voorkomende vitamine tekorten.

Moed en kracht:
Naast de invloed op het lichaam, die wetenschappelijk is bewezen, zegt men in de volksgeneeskunde, dat zwakke mensen door één maaltijd rode biet aan kracht winnen en schuchtere mensen moedig worden. Als rauwkost of salade zijn rode bieten een verjongingskuur zonder kosten. De celvernieuwende combinatie van foliumzuur en silicium bekomt men nergens beter en goedkoper.
Meer weten?

 

Speltgraan en Speltbrood

Speltbrood: oerbrood uit Groningen
Het oergraan spelt is een van de oudste graansoorten die de mensheid kent. Groningen herontdekte het oergezonde graan spelt en startte in 1996 een regionaal speltproject in Pieterburen. Spelt is een graansoort dat op arme grond kan groeien en allergisch is voor kunstmest. In het Noord Hollandse project zaait een boer het graan, een molenaar maalt het, een bakker bakt er brood van, een distilleerder maakt er jenever van en een brouwer brengt biertjes op de markt.

Ongeveer 2.500 jaar voor Christus werd het graan al verbouwd en in diverse geschriften beschreven als heel gezond. Ook nu hebben mensen met eczeem, darmklachten of tarweallergie vaak baat bij speltbrood. Dokter Wighard Strehlow, een Duitse natuurwetenschapper, schrijft dat spelt meer proteïnes, vetten, ruwe vezels, vitamines, sporenelementen en mineralen bevat dan tarwe. Daarnaast bevat spelt speciale koolhydraten die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren.

 

Een nieuwe wetenschap Glyconomics die o.a de effecten van vezels uit planten op de immuniteit onderzoekt bevestigt dat bepaalde koolhydraten (vezels) een gezonde darmflora geven (bifidobacteriën). Lees meer

Bron: natuurdietisten.nl

Spinazie helpt tegen negatieve gevolgen eten rood vlees.

Spinazie neutraliseert biefstuk Hoe meer vlees je eet, des te groter is je kans op darmkanker. De remedie is simpel, suggereert een Wagenings proefschrift. Een bescheiden portie spinazie zou het kwalijke effect van biefstuk op darmcellen al moeten opheffen. ‘Het is vooral rood vlees dat de kans op kanker in de dikke darm verhoogt’, zegt promovendus drs. Johan de Vogel. ‘Biefstuk, bijvoorbeeld. Hoe roder de kleur van het vlees, des te sterker is het verband. Intensief bewerkt vlees zoals worst en hamburgers scoort ook hoog.’

Bron: gezondheid.nl

Avocado als hartevriend!

De Avocado kan gerekend worden tot een van de meest essentiële fruitsoorten voor het menselijk lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Avocado een belangrijke toevoeging is voor een dieet van zwangere vrouwen, maar ook voor vrouwen die borstvoeding geven.  Uit dit onderzoek komt naar voren dat de Avocado vol zit met vitaminen en mineralen, met name de vitamine B6, kalium, folinezuur en onverzadigd vet. Dit laatste, het onverzadigde vet, is goed voor het hart. Maar een Avocado is ook gezond voor gewone mensen die niet zwanger zijn of geen borstvoeding geven. Ook voor kinderen is een Avocado een goed voedingssupplement als aanvullingen op het andere fruit dat kinderen vaak dagelijks eten, te denken aan appels, bananen en sinaasappels. lees meer

Bron: watisgezond.net

 

Kikkererwten verbeteren de vetsamenstelling van het bloed

2008 - Kikkererwten bevatten veel voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetten. Het eten ervan verbetert de vetsamenstelling van het bloed en de controle op de suikerhuishouding. Dit was de conclusie uit een eerste verkennende studie, uitgevoerd door Australische onderzoekers. Lees meer

Bron: orthoeurope.com

Zoete Dadels

Dadels zijn een overvloedige bron van menige voedingsstof. Een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is erin terug te vinden. In gedroogde vorm is hij rijk aan kalium. Honderd gram bevat ongeveer een achtste van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer, magnesium, koper, calcium en vitamine B3. Daaraan heeft de dadel zijn populariteit mede te danken. Maar hij is ook zoet. Mierzoet. Een ons verse dadels levert zo'n 100 kcal. en een ons gedroogde dadels zelfs ruim twee maal zo veel (227 kcal.) vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden natuurlijke suikers. Waarschijnlijk maakt dit hem alleen maar populairder. Niet-biologische dadels worden vaak nog eens met glucosestroop besproeid, om ze mooi te laten glimmen. Lees meer

Bron: veganisme.org

 
 
 

Wortelen, een bron van beta-caroteen

Wortelen bevatten zeer veel beta-caroteen dat deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden. Als één van de weinige carotenoïden kan beta-caroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd. Vitamine A komt ook als dusdanig voor in de voeding, namelijk in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, (half)volle melk en melkproducten en eidooier.

Er wordt aanbevolen dagelijks 600 tot 700 µg vitamine A (uitgedrukt in retinolequivalenten) per dag in te nemen. Deze hoeveelheid kan gemakkelijk door een evenwichtig samengestelde voeding worden aangebracht, temeer omdat vitamine A ook uit beta-caroteen kan worden gevormd. Om een deel vitamine A te vormen heb je wel 6 maal zoveel beta-caroteen nodig.

100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van beta-caroteen (ongeveer 6400 µg). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A. De naam beta-caroteen is trouwens afgeleid van het woord wortel (carrot) omdat het in 1831 voor het eerst geïsoleerd en gezuiverd werd uit wortelen. Beta-caroteen zit ook nog in andere groenten en fruit, zij het in mindere mate, en in het bijzonder in koolsoorten, donkergroene bladgroenten en geel of oranje gekleurde vruchten en groenten. lees meer

Bron: gezondheid.be

Granaatappel, een bron van weldaad

Recente onderzoeken naar granaatappels bevestigen wat de Oude Grieken al wisten. De granaatappel heeft een zeer gunstig effect op de gezondheid. Het eten van granaatappels of het drinken van het sap van deze vrucht kan helpen bij hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, Alzheimer, overgangsklachten en erectiestoornissen. Ook voor de huid is de granaatappel zeer weldadig.

Wetenschappers onderzochten de granaatappel veelvuldig om uit te zoeken welke mechanismen en eigenschappen ervoor zorgen dat deze vrucht zo’n goed effect heeft op zoveel ziektes. Het blijkt dat granaatappels barsten van de antioxidanten. De vrucht bevat veel meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn, groene thee en bessensap. Daarnaast zit er veel kalium, foliumzuur, ijzers en vitaminen (A, B en C) in granaatappels. Lees meer

 

Bron: Gezondheidsplein.nl

 

 
© 2010 webwinkel Deliterranée | KvK 32169165 | contact: 06-45838347 | email: info@deliterranee.nl
terug naar de Homepagina