DelTerranée | |||||||||||||
De Gezonde Weetjes van DeliterranéeHet is prettig te weten dat er in de keukens van Deliterranée word gebrainstormd over welke groenten een daadwerkelijke meerwaarde geven aan bijvoorbeeld de garnering van Uw broodje. Wij selecteren onze groenten op specifieke gezondheids aspecten waarvan wij denken dat ze ook voor U interesant zijn om te weten. Vandaar deze pagina. Hier vind U alles wat er te weten valt over specifieke groenten en hun gezondheidsaspecten die door ons geserveerd worden. Geen van de onderstaande publicaties zijn door ons zelf geschreven. We hebben ze slechts voor U verzameld zodat U op een pagina alle gezondhedsinformatie betreffende onze ingredienten kunt terugvinden. Verder zijn alle stukjes hieronder slechts fragmenten van de volledige publicaties, U kunt desgewenst de orginele publicaties verder lezen door op de "lees meer" link te klikken.
|
|||||||||||||
Alfalfa"De vader van alle voeding". Dit is de naam die de Arabieren heel lang geleden aan Alfalfa gaven. En niet voor niets. Deze grassoort heeft zeer lange wortels, waarmee het in staat is alle belangrijke voedingsstoffen diep uit de grond te halen. Alfalfa is dan ook een zeer voedzaam plantje. Het is een betere bron van eiwitten (20%) dan bijvoorbeeld biefstuk (16,5%). Bovendien worden in dit gewas maar liefst 20 van de 22 essentiële aminozuren aangetroffen. Voorts bevat Alfalfa vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K, zeer veel mineralen en spijsverteringsenzymen. Alfalfa wordt gebruikt om de geestelijke en lichamelijke prestaties te verhogen. Daarnaast is het voor diabeten een natuurlijk hulpmiddel om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De saponinen in Alfalfa remmen de lichaamseigen productie van de schadelijke LDL-cholesterol af en helpen de bestaande vaataanslag te verwijderen. Alfalfa bevordert de spijsvertering, heeft een reinigende werking op de darmen en stimuleert de aanmaak van moedermelk. De chlorofyl in alfalfa verwijdert giftige stoffen uit het lichaam en is werkzaam tegen een onprettige lichaamsgeur en slechte adem. |
|||||||||||||
KiemgroentenWaarom zijn kiemen gezond? Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd. Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert. Lees meer bron: natuurdietisten.nl
|
|||||||||||||
KoolsoortenKool is caloriearm, ongeacht de soort: hij bevat nauwelijks 25 kcal per 100 gram, en de meeste van die calorieën worden geleverd door suikers. Groene kool bevat niet alleen veel calcium (60 mg per 100 g), maar is ook rijk aan magnesium en ijzer. Kool is bovendien een uitstekende bron van voedingsvezels, die de darmtransit bevorderen en constipatie actief bestrijden. Een portie van 200 g groene kool levert op zich al meer dan 20 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels (30 à 37 g). Bron: www.aprifel.com |
|||||||||||||
Blauwe Bosbes en Uw huidWat is collageen? Collageen is een samenstelling van drie kettingen die strak samengebonden een spiraal vormen. Het ondersteunt de lichaamscellen om gevoed te worden. Het staat zuurstof, vocht en nutriënten toe te passeren door het collagene netwerk en het draagt ook bij tot de eliminatie van afvalproducten van de cel. Als er beschadiging van collageen door vrije radicalen plaatsvindt, verhindert dit dat de cel optimaal gevoed raakt en dat de afvalproducten van de cel goed worden afgevoerd. |
|||||||||||||
Het resultaat van dit alles is dat uw huid sneller oud wordt. Dat geeft een voortijdige vermindering van de tonus (huidspanning) en daarnee een minder soepele huid. Antocyanidinen Bron: natuurdietisten.nl
|
|||||||||||||
Rode bietRode bieten zijn zeer eigenzinnig, als het gaat, om uit de aardbodem bij het groeien en rijpen
voedingstoffen te ontrekken. Zij bekomen daardoor ook een gans eigen smaak, vooral voor silicium
(kiezelzuur). Silicium komt op onze planeet massaal voor (als bestanddeel van kwartszand), maar ons
lichaam kan het echter alleen in één bepaalde vorm opnemen.
De rode biet geeft het ons in combinatie met andere voedingsstoffen op een unieke wijze. Silicium uit vlees
bijvoorbeeld brengt onze gezondheid niets, dat uit de rode biet echter verstrekt het bindweefsel en de huid,
vaatwanden en botten, en ontgift onze hersenen van metalen. (vb. aluminium)
Het tweede voordeel van rode biet is de extreme rijkdom aan foliumzuur, per gram gewicht één microgram
– samen met de asperge delen zij het wereldrecord. Deze vitamine van het B. complex voegt de
nucleïnezuren in de celkernen te samen – een eerste voorwaarde voor celdeling en weefselvorming.
Eén rode biet maaltijd activeert, één uur na het verteringsproces de opbouw van nieuw bindweefsel. Deze
vitamine zorgt ook nog voor de productie van maagzuur (voor een betere eiwitverwerking) en helpt ook
mee aan de vorming van nieuwe rode bloedcellen die de levensnoodwendige zuurstof in de longen binden
en zo de overige cellen met zuurstof verzorgen.
Een gebrek aan foliumzuur is een van de meest voorkomende vitamine tekorten. |
|||||||||||||
Moed en kracht:
|
|||||||||||||
Speltgraan en SpeltbroodSpeltbrood: oerbrood uit Groningen Ongeveer 2.500 jaar voor Christus werd het graan al verbouwd en in diverse geschriften beschreven als heel gezond. Ook nu hebben mensen met eczeem, darmklachten of tarweallergie vaak baat bij speltbrood. Dokter Wighard Strehlow, een Duitse natuurwetenschapper, schrijft dat spelt meer proteïnes, vetten, ruwe vezels, vitamines, sporenelementen en mineralen bevat dan tarwe. Daarnaast bevat spelt speciale koolhydraten die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren. |
|||||||||||||
Een nieuwe wetenschap Glyconomics die o.a de effecten van vezels uit planten op de immuniteit onderzoekt bevestigt dat bepaalde koolhydraten (vezels) een gezonde darmflora geven (bifidobacteriën). Lees meer Bron: natuurdietisten.nl |
|||||||||||||
Spinazie helpt tegen negatieve gevolgen eten rood vlees.Spinazie neutraliseert biefstuk Hoe meer vlees je eet, des te groter is je kans op darmkanker. De remedie is simpel, suggereert een Wagenings proefschrift. Een bescheiden portie spinazie zou het kwalijke effect van biefstuk op darmcellen al moeten opheffen. ‘Het is vooral rood vlees dat de kans op kanker in de dikke darm verhoogt’, zegt promovendus drs. Johan de Vogel. ‘Biefstuk, bijvoorbeeld. Hoe roder de kleur van het vlees, des te sterker is het verband. Intensief bewerkt vlees zoals worst en hamburgers scoort ook hoog.’Bron: gezondheid.nl |
|||||||||||||
Avocado als hartevriend!De Avocado kan gerekend worden tot een van de meest essentiële fruitsoorten voor het menselijk lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Avocado een belangrijke toevoeging is voor een dieet van zwangere vrouwen, maar ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de Avocado vol zit met vitaminen en mineralen, met name de vitamine B6, kalium, folinezuur en onverzadigd vet. Dit laatste, het onverzadigde vet, is goed voor het hart. Maar een Avocado is ook gezond voor gewone mensen die niet zwanger zijn of geen borstvoeding geven. Ook voor kinderen is een Avocado een goed voedingssupplement als aanvullingen op het andere fruit dat kinderen vaak dagelijks eten, te denken aan appels, bananen en sinaasappels. lees meer Bron: watisgezond.net |
|||||||||||||
Kikkererwten verbeteren de vetsamenstelling van het bloed2008 - Kikkererwten bevatten veel voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetten. Het eten ervan verbetert de vetsamenstelling van het bloed en de controle op de suikerhuishouding. Dit was de conclusie uit een eerste verkennende studie, uitgevoerd door Australische onderzoekers. Lees meer Bron: orthoeurope.com |
|||||||||||||
Zoete DadelsDadels zijn een overvloedige bron van menige voedingsstof. Een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is erin terug te vinden. In gedroogde vorm is hij rijk aan kalium. Honderd gram bevat ongeveer een achtste van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer, magnesium, koper, calcium en vitamine B3. Daaraan heeft de dadel zijn populariteit mede te danken. Maar hij is ook zoet. Mierzoet. Een ons verse dadels levert zo'n 100 kcal. en een ons gedroogde dadels zelfs ruim twee maal zo veel (227 kcal.) vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden natuurlijke suikers. Waarschijnlijk maakt dit hem alleen maar populairder. Niet-biologische dadels worden vaak nog eens met glucosestroop besproeid, om ze mooi te laten glimmen. Lees meer Bron: veganisme.org |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
© 2010 webwinkel Deliterranée | KvK 32169165 | contact: 06-45838347 | email: info@deliterranee.nl terug naar de Homepagina |
|||||||||||||